Kirjoituksia ja puheita

Turvallisuustilanteesta on kerrottava totuus!

Tiistai 10.2.2015 klo 21:40 - Tapio Huhtanen


Sotshin talviolympialaisista on kulunut noin vuosi. Suomi sai parisprintissä kultaa – hyvä Sami ja Iivo. Heti kisojen jälkeen Venäjä osoitti piittaamattomuutensa valtioiden suvereenisuudesta. Kylmästi Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Samanlainen vallan käyttö on näkyvissä Ukrainan itäosissa. Mikä on seuraava kohde? Vai löytyykö kiistoihin poliittinen ratkaisu.

Miten me suomalaiset koemme oman turvallisuustilanteemme? Onko puolustuksemme kunnossa pahanpäivän varalle? Turvallisuuskäsite on nykyään muotoiltu kolmeen osaan. Nämä ovat todellisuus, tunne ja sietokyky. Todellisuutta on se, että Suomella on 1300 km yhteistä maarajaa Venäjän kanssa. Todellisuutta on myös se, että isämme ja esi-isämme ovat joutuneet puolustamaan maatamme runsaat 70 vuotta sitten – juuri Venäjää vastaan. Tunnetta on se, että aivan luonnollisesti me suomalaiset pohdimme mahdollista pahinta vaihtoehtoa, eli aseellista kriisiä. Sietokykyä voisi arvioida vaikka oman huoltovarmuutemme kautta. Riittävätkö elintarvikkeet, energia ja niin edelleen? Omaa sietokykyäni koettelee myös se, että pohdin tilannetta Baltian maissa. Mitä todella valtapoliittista ja kuinka nopeasti voisi tapahtua. Ja millaiset olisivat seuraukset?

Olen melko varma siitä, että Venäjän tilanne ei ole nopeasti ohimenevä. Kriisi voi kestää pitkään ja tulla yhä monimutkaisemmaksi. Nykypäivän kriisien monimuotoisuus voi tuoda tulessaan mitä yllättävämpiä ja tavallisen ihmisen arkeen liittyviä asioita. Meille suomalaisille oleellisia asioita ovat riippuvuus Venäjältä tuotavasta energiasta ja meriliikenteen sujuvuus Itämerellä.

Suomen valtiojohto on toiminut mallikkaasti Venäjä Ukraina kriisin aikana. On haluttu olla ”Venäjän paras naapuri”. EU:n Venäjä pakotteissa Suomi on EU maista suurin kärsijä. Matkailu ja elintarviketeollisuus ovat suurimmat kärsijät. Tässä suhteessa arvostelen Suomen hallituksen toimia pakotekompensaatioiden vaatimisessa ja kohdentamisessa eniten pakotteista kärsiville maille. Pakotteiden vaikutukset Suomelle voivat olla hyvin pitkäkestoisia, jotkut vaikutukset jopa pysyviä.

Uskottava maanpuolustus on ollut ja on edelleen paras turvallisuustae. Turvallisuus ja luottamus kulkevat käsi kädessä. Kysymys onkin siitä keneen voi luottaa?

Tapio Huhtanen

Avainsanat: Venäjä, turvallisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini