Kirjoituksia ja puheita

EI AINA TARVITSE EPÄONNISTUA!

Torstai 19.2.2015 klo 21:38 - Tapio Huhtanen


EI AINA TARVITSE EPÄONNISTUA!

Keskustan eduskuntavaaliohjelmassa kannustetaan kokeilemaan ja hyväksytään myös epäonnistuminen. Ei aina tarvitse onnistua.

Otsikko ”ei aina tarvitse epäonnistua” syntyi oman kotikaupunkini Porin elinkeinopolitiikan harharetkien kautta. Tuntuu, että aina epäonnistutaan. Viime vuoden lopulla elinkeinoyhtiö PRIZZTECH:n toiminnan peukalointi ja siihen liittynyt jälkipyykki on yksi kummajaisuus. Nyt on todettu ison yrityksen tarjouspyyntöön liittyvä vastauksen myöhästyminen. Tai sitten kävelykadun kehittämisen antaminen asiantuntijaorganisaation käyttöön – asiasta käyty ”juupas eipäs” keskustelu ja sopimuksen spekulointi eivät anna hyvää kuvaa elinkeinotoiminnasta. Julkisen tahon ja yrityselämän välillä on oltava luottamus ja usko tulevaisuuteen.

Porissa tehtiin viime kuntavaalien jälkeen valtuustoryhmien välillä valtuustosopimus. Yksi merkittävä tavoite oli elinkeinotoimen uudelleen järjestely. Kaupungin organisaatioon kehitettiin omaan elinkeinoyksikköä. Uskallan todeta, että pieleen meni. Ylläolevat seikat puoltavat näkemystäni.

Mistä oikeasti on kysymys? Oman taustani – noin 30 vuotta puolustusvoimien palveluksessa – mahdollisesti ohjaa joskus suoraviivaisia ajatuksiani. Ihmettelen sitä, että etsitään syyllisiä. Kysymys on siitä, että kuka on vastuussa asiasta. Organisaatio toimii matriisimaisesti, mutta aina joku henkilö on vastuussa ja kyseisen prosessin omistaja. Organisaatiotoimikunta pohtii Porin johtamisjärjestelmän uudistamista. Tässä tärkeässä työssä keskeistä on vastuunkanto ja luottamuksen palauttaminen ylimpien viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden, elinkeinoelämän ja kaupunkilaisten välille.

Kyse ei ole uuden oppimisen vaikeudesta vaan vanhan tavan ”poisoppimisesta”. On niin sanotusti kirveellä töitä. Toivotaan, että onnistutaan.

Tapio Huhtanen

 

 

 

Avainsanat: Vastuu, johtajuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini