Kirjoituksia ja puheita

ASUNKO RESERVAATISSA? KYSE ON OMASTA VALINNASTANI

Tiistai 24.2.2015 klo 20:37 - Tapio Huhtanen


ASUNKO RESERVAATISSA? KYSE ON OMASTA VALINNASTANI

Villin lännen elokuvista ja koulumuistoista muistuu mieleen, että intiaanit asuvat reservaatissa. Vikipedia kertoo, että reservaatti on ”erityistarkoitukseen varattu alue”. Olenko siis erityinen vai onko asumismuotoni erityinen vai mistä on kysymys?

Tiistaiaamupäivä oli ladattu täyteen odotusta. Olin ilmoittautunut ”Kaupunki elinvoiman johtajana” -seminaariin. Tiedossa oli mielenkiintoinen ohjelma ja mielenkiintoa herättävät alustajat. Jopa niin mielenkiintoinen, että syyllistyin kommentoimaan jopa puheenvuoroa pyytämättä. Anteeksi, jos tämä jotain häiritsi.

Mistä sitten oli kysymys? Aluksi kaupunginjohtaja tuo julki kaupunkiseudun ja uuden mahdollisesti laajentuvan kaupungin merkityksen elinvoiman tuottajana. Melkein samaan hengenvetoon toinen virkamies korostaa Puuvillan kokonaisuuden ja rakenteilla olevan Kampus-hankkeen liittymistä toisiinsa ja samalla kaupunkikeskuksen tärkeyttä. Elinvoima syntyy siitä, että kaupunki sykkii ja jokainen kyläyhteisö ja taajama voivat hyvin. Molempia tarvitaan, eikä niiden tule edes kilpailla keskenään. Mielestäni elämä ja elinvoima eivät rajoitu 5 kilometrin säteelle kauppatorista – hyvinvointia ja elinvoimaa on siellä, missä ihmiset asuvat. Digitalisaatio antaa erinomaisen mahdollisuuden hajautetun yhteiskunnan uudelleen syntymiselle.

Huippu oli edessä. Oman alansa ”asiantuntija” kertoo elinvoimasta ja kaupunkirakenteesta. Esityksen lopussa puhutaan ”reservaateissa” asuvista. Eli niistä, jotka asuvat kaupunkialueen ulkopuolella ja ainoastaan nauttivat kaupungin tarjoamista palveluista. Mittani oli tässä vaiheessa täysi. Minäkö asun reservaatissa! Kotonani, jossa nautin elämästä, nautin luonnon rauhasta ja luonnon äänistä. Joskus pohdin myös sitä, että saanko maksamilleni veroille vastinetta? Minulle ei tulisi edes mieleeni arvostella muiden asuinpaikkaa tai -tapaa. Onneksi meillä Suomessa on perustuslaillinen oikeus valita asuinpaikkamme.

Esitin tilaisuuden aikana ja myös tilaisuuden jälkeen kyseiselle luennoitsijalle toivomuksen valita sanansa tulevaisuudessa tarkemmin. Toivottavasti viesti meni perille!

Tapio Huhtanen

 

 

 

Avainsanat: Asuminen, reservaatti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini