Kirjoituksia ja puheita

KILPAVARUSTELU ALKAA JO PÄIVÄKODEISSA

Lauantai 21.3.2015 klo 20:32 - Tapio Huhtanen


Miksi moni lapsi kokee kiusatuksi tulemista jo päiväkodissa? Tarpeellinen kysymys, josta kuitenkin vaietaan. Vastaus tiedetään, mutta asia koetaan turhan kiusalliseksi. Yhteiskunnassa eriarvoisuus on lisääntynyt. Erilaisten perheiden määrä on kasvanut. On työttömyyttä, on yksihuoltajia ja monenlaisia elämäntilanteita. Taloudellinen eriarvoistuminen on valitettavasti ajan ilmiö. Monessa perheessä arjesta selviäminen aiheuttaa monenlaisia murheita.

Ei ole oikein, että osa harrastuksista on hinnaltaan monen perheen ulottumattomissa. Esimerkeiksi sopivat jääkiekko ja ratsastus. Muitakin varmasti löytyy. Toinen kysymys liittyy ”kännykkäkulttuuriin”. Kännykkä on erinomainen yhteydenpitoväline lasten ja aikuisten välillä. Mutta tarvitaanko tähän yhteydenpitoon satoja euroja maksavia älypuhelimia vai riittäisikö edullisempi ja mahdollisesti käyttökustannuksiltaan edullisempi puhelin? En kiellä yhteiskunnan digitalisoitumista ja sen mukanaan tuomaa muutosta. Kuitenkin kyseenalaistan aikuisten luoman ”kilpavarustelun”, vai pitäisikö sanoa aikuisten ajautumisen markkinoiden vietäväksi.

Yhteiskunnassa pitää aloittaa syvällinen keskustelu eriarvoistumisesta ja sen mukanaan tuomasta vaikeudesta selvitä arjen askareista. Eriarvoistuminen tuo vanhemmille syyllisyydentunteen ja lapsille tunteen ”olenko huonompi kuin tuo toinen”. Tämä ei ole oikein! Eriarvoistuminen syntyy pienistä asioista ja sen korjaaminen on kiinni meistä jokaisesta. Toisaalta markkinoiden pelisäännöistäkin pitäisi keskustella. Kyse on paljolti mielikuvien luomisesta. Tekniikka ei ole enää renki, vaan se on monessa asiassa ottanut isännän roolin.

Kuinkahan moni lapsi osaa tehdä käpylehmän tai kiikarin vessapaperirullista, puhumattakaan pajupillin? Lapset voisivat jopa nauttia tällaisesta tekemisestä.

Tapio Huhtanen

 

 

Avainsanat: Eriarvoistuminen, älykännykkä, harrastukset


Kommentit

22.3.2015 10:27  raija malmi

Puhut tässäkin asiassaoikeista as i OISTA. Eriarvoistuminen on tätä päivää. Kaikilla vanhemmilla monet yksinhuoltajia oEi ole mahdollisuutta hankkia taVAROITA tämän päivän makuun. Kaikki on muuttunut niin nopeasti. Tietotekniikkaa on kuitenkin mahdollisuus hankkia oppilaitoksiin. Tämä tasaa oppimismahdollisuuksia. Nuorissa on meidän tulevaisuutemme. Heitä meidän täytyy kannustaa elämässä eteenpän. Elämässä on muutakin kuin kilpavarustelua. Ohjataan nuoret yrityselämään ja muuhuntyöntekoon. Toisten ihmisten huomioonottaminen on tosi tärkeä asia kaikissa päätöksissä.

22.3.2015 16:00  Marja Engman

Teen lastensuojelun sijaishuollon työtä olemalla perhekotivanhempi kuudelle huostaan otetulle lapselle. Meidän vanhempien lisäksi kodissamme työskentelee kaksi kasvatusalan ammattilaista, joten meillä on aina kotona joku aikuinen. Kännykkäkulttuuria olemme tähän saakka hoitaneet niin, että meillä on täällä lasten käytössä yksi yhteinen puhelin, jolla voi halutessaan soittaa ja johon voi soittaa lasten kaverit ja sukulaiset. Oma kännykkä hommataan jokaiselle 12-vuotta täyttäneelle nuorelle.
Kännykän käytöstä olemme käytännössä huomanneet, että joidenkin lasten on hankala ottaa vastuuta omasta kännykästä ja sen mukana pitäminen lisää vain turhaa stressiä. Lisäksi hoidossamme olevat lapset ovat levottomia ja esimerkiksi kännykän pito koulussa lisää rauhattomuutta entisestään.
Eipä mitään, toimivaan käytäntöömme tuli loppu. Meille suoritettiin tarkastus, jossa todettiin kännykkäkäytäntömme olevan vastoin Valviran valvontaohjelmaa. Meidän tulee antaa jokaiselle lapselle oma kännykkä, huomioimatta lapsen ikää ja kohtuullinen puheaika kuukausittain. Kännykän toivottiin myös olevan sellainen, ettei lapsen tarvitse sitä hävetä. Tästä ohjeistuksesta käsitän, että kännykän tulisi olla älypuhelin.
Maalaisjärki ei auta tässä asiassa. Ihmettelen suuresti, miten älypuhelin voi lisätä alakoululaisen lapsen elämän laatua. Mikäli sitten toteamme, ettei kännykän käyttö onnistu lapselta, tulee siitä tehdä oikeuden päätöksen alisteinen rajoittamispäätös, jolla lapsen oman puhelimen käyttöä estettäisiin. Yleensä tällaiset tilanteet, joissa älypuhelin aiheuttaa lapselle enemmän vahinkoa, kuin hyötyä, ovat tilanteita, joissa lapsi on esim. kypsymättömyyttään sellaisilla sivustoilla, joilla hänen turvallinen kasvunsa vaarantuu. Netissä kun tulee tehtyä kaikenlaista hölmöä, jota myöhemmin katuu.

On hienoa, että otat esiin tämän tärkeän asian, jossa normaali järjen käyttö on kadonnut. Toivotan menestystä kampanjaasi. Suomi laitetaan kuntoon äänestämällä Tapion kaltaisia tolokun ihmisiä eduskuntaamme.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini