Kirjoituksia ja puheita

AIEMPI TIEVERKOSTO

Sunnuntai 5.4.2015 klo 18:54 - Tapio Huhtanen


Pari viikkoa sitten olin harmissani. Vaaliesitteessäni oli painovirhe. Virhe johtui huonosta oikoluvusta. Pikku l oli vaihtunut i-kirjaimeksi. Harva virhettä huomasi.

Päinvastoin sainkin kommentteja osuvasta ilmaisusta. Yksi Tapion teeseistä piti olla "Satakunnan alemman tieverkoston peruskorjaus käyntiin". Se olikin muuttunut "Satakunnan aiemman tieverkoston peruskorjaus käyntiin".

Välillä tosiaan tuntuu siltä, että maakuntamme tiestö on rappeutunut siihen kuntoon, että tiet ovat aiempia teitä. Kyse on edunvalvonnan puutteesta ja valtion perustienpitoon varattujen varojen keskittämisestä isojen keskusten tiehankkeisiin. Maakuntamme saavutettavuus on puhuttanut paljon. On kysymys raideliikenteestä ja bussiyhteyksistä Helsinkiin puhumattakaan lentoliikenteestä. Kaikkia näitä tuetaan julkisilla varoilla. Kysymys ei ole matkustajan mukavuudesta vaan elinkeinoelämän tarpeista. Siis siitä miten varmistamme nykyiset työpaikat ja luomme uusia työpaikkoja sekä teemme vientiä tukevia toimenpiteitä.

Valtateiden kunto heikkenee, alempi tieverkosto rapistuu. Karkea arvio on, että alemman tieverkoston peruskorjaukseen tulisi varata lähivuosina noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. Pienet hankkeet toisivat maakuntamme maanrakennusyrittäjille myös töitä, ja tämä vaikuttaisi alueen työllisyyteen positiivisesti, lisäisi verotuloja ja siten hyvinvointia.

On paikallaan järjestää kilpailu, jossa voi ilmiantaa huonoimman tai kuoppaisimman tienpätkän. Tässä kilpailussa Pomarkku-Leväsjoki-tie tuskin saisi varteenotettavaa haastajaa. Monelle tielle annetaan keväisin ensiapua paikkaamalla pahimpia kuoppia öljysoralla. Tämä ei ole riittävä toimenpide. Toinen kilpailu voisi olla "Kuinka pitkän matkan ajat valtatie 2:lla välillä Kokemäki-Forssa ohjaamatta autoa?". On sen verran syvät urat, että tiellä pysyminen on melkoisen helppoa - ainakin kuivalla kelillä. Tiestön kunto varsinkin näin keväällä on niin huono, että liikennemerkki "Päällystevaurioita 15 km" pitäisi muuttaa liikennemerkiksi "Päällyste vaurioitta 15 metriä". Yhden kirjaimen erolla on iso merkitys. 

Avainsanat: Teiden peruskorjaus, ura


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini