Kirjoituksia ja puheita

KANSA TARVITSEE JOHTAJAN

Keskiviikko 15.4.2015 klo 20:31 - Tapio Huhtanen

Suomen tasavallan presidentin valtaoikeuksia on karsittu merkittävästi. Joidenkin mielestä presidentin tehtävästä on tullut enemmänkin seremoniallinen. Kansa tarvitsee aina johtajan. Perustuslaki antaa pääministerille tärkeän roolin ”kansan johtajana”. Tätä asiaa on tarkoin pohdittava, kun mietitään kuka nykyisistä puolueiden puheenjohtajista olisi hyvä ”kansan johtaja”. Eli kenelle viime kädessä haluamme uskoa Suomen johtamisen.

 

Tänään päättyi 2011 valitun eduskunnan vaalikausi. Mieltä lämmittävää oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe. On syntynyt Kekkosen – Niinistön linja. Näin siitäkin huolimatta, että presidentin valtaoikeudet Kekkosen aikana olivat täysin erilaiset kuin tänään. Kekkosen kuuluisat ”myllykirjeet” olivat ajassaan sopivaa puuttumista ja ohjaamista niissä asioissa, jotka edellyttivät johtajan otetta. Kekkosen sanonta ”saatanan tunarit” elää ikuisesti. Ehkä nuo sanat eivät kuulu nykypäivän johtamistapoihin, mutta noilla kahdella sanalla on enemmän merkitystä kuin uskommekaan.

 

Presidentti Niinistön viestissä oli kaksi puolta. Ala-arvoinen arvosana Kataisen/Stubbin hallituksen johtamisesta ja toiminnasta. Tärkeämpi viesti oli valittavalle eduskunnalle ja hallitukselle. Viesti oli selkeä – pitää olla johtajuutta, johtajuutta ja johtajuutta. Oma tai puolueen etu ei voi olla kansakunnan edun edellä. On puhuttava kansan kieltä ja edustettava kansaa.

 

Arvostan Kekkosen aikaa suuresti. UKK:n viimeinen virkatehtävä oli kadettien ylentäminen luutnanteiksi ja nimittäminen upseerin virkaan 31.8.1981. Olin joukossa mukana.

 

Tapio Huhtanen

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kekkonen, Niinistö, johtajuus