Kirjoituksia ja puheita

KUKA KANTAA VASTUUN?

Sunnuntai 15.3.2015 klo 20:36 - Tapio Huhtanen

Viikko Rukan laduilla on takana. Takana on myös pikkasen vajaat 200 kilometriä upeilla laduilla ja upeassa säässä. Ennen reissua moni varoitteli Rukan laduilla pohdiskelusta ja erityisesti siitä, että nukutaan yön yli ennen ajatusten julkaisemista. Nyt on nukuttu, joten…

Ulkoilun lomassa tuli seurattua nykyisen eduskunnan viimeisiä istuntoja ja niihin liittynyttä keskustelua. Onko politiikka tosiaan tällaista? Mitähän elämänohjeita antaisi kirja ”Kuka hullu haluaa poliitikoksi?”. Tunteeko suomalainen politiikka ministerivastuun, ja kuka viime kädessä kantaa vastuun esimerkiksi valtion varojen tahallisesta tai tuottamuksellisesta väärinkäytöstä?

Tuntuu oudolta, että hallituksessa istuvat ministerit pääministerin johdolla äänestävät hallituksen esitystä vastaan. Paljonko kului vielä vastuussa olevan hallituksen aikana yhteiskunnan rahoja karille ajautuneiden kunta- ja SOTE-uudistusten umpikujajuoksuissa? Paljonko rahaa paloi hukkaan ministeri Kiurun älyttömässä, maakunnissa toteutettavan 2. asteen koulutuksen alasajoyrityksessä?

Paljonko verorahoja tosiasiassa käytettiin? Summa on varmasti laskettavissa. Oma arvioni on miljoonaluokkaa. Tehtyjä selvityksiä voidaan mahdollisesti hyödyntää jatkossa. Toisaalta alokas Uuno Turhapurokin totesi ”korjataanko vanha vai tehdäänkö uusi”, kun asento ei kelvannut esimiehelle. Tulevalta hallitukselta on oikeus odottaa johtajuutta, jämäkkyyttä ja ”tolkkutestin” käyttöä. Päätä voi hakata seinään, mutta kipu on lievempää, kun käyttää ”parlamentarismia” ennaltaehkäisevänä lääkkeenä.

Politiikan viikko toi surkuhupaisuudessaan hymyn ja naurun niin usein kasvoille, että omalla kohdallani on odotettavissa useita elinvuosia – nauruhan pidentää ikää.

Rukan lumilla syntyy ajatuksia. Matti Vanhanen pohdiskeli kymmenisen vuotta sitten eläkeikään liittyviä asioita. Nyt ajatukset ovat konkretisoitumassa. Omissa pohdiskeluissani kymmenen vuoden kuluttua voisi toteutua Porin ja Rauman satamaosakeyhtiöiden yhteenliittyminen. Miksi kilpailla keskenään, kun voisi yhdessä haastaa muut Suomen satamat?  Rohkeutta!

Tapio Huhtanen

 

1 kommentti . Avainsanat: Politiikka, ministerivastuu, verorahat