Kirjoituksia ja puheita

MAANANTAIN SUOMI AREENA ? LUPAAVAA!

Maanantai 13.7.2015 klo 21:24 - Tapio Huhtanen

MAANANTAIN SUOMI AREENA – LUPAAVAA!

Aluksi pahoittelen sitä, että eilen puhuin Suomi Areena 2015 alkamisesta. Todellisuudessa Suomi Areena tapahtumia oli jo viikonloppuna Tampereella, Kankaanpäässä ja Siikaisissa.

 

Tänään aamupäivällä Porin kaupunginhallitus teki tärkeän päätöksen. Kolme kaupunginjohtajaa vähenee kahteen ja mikä tärkeintä -yhteinen näkemys on, että menemme kohti yhtä kaupunginjohtajaa. Tätä olen esittänyt jo pitkään. Liekö kyse runsaan 30 vuoden ajasta puolustusvoimien palveluksessa, mutta johtajan vastuuta ei voi jakaa. Linjaorganisaatiossa on särmää.

 

Kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen piipahdin kuuntelemassa kahta keskustelutilaisuutta. Ensimmäisessä puhuttiin rikosseuraamuksista. Yleinen näkemys on, että seuraamuksia pidetään liian lievinä. Näkemykseen on helppo yhtyä. Tosin hölmöltähän se tuntuu, että veroeuroja kuluu pitkien tuomioiden sovittamiseen. Rangaistusten sovittamisen yksi tärkeä tehtävä on rangaistun ”palauttaminen” kaidalle tielle. Siksi tuntuu oudolta, että esimerkiksi Huittisten varavankila on sulkemisuhan alla. Kyseinen vankila tunnetaan nimenomaan hyvistä tuloksista vankien kuntouttamisessa ”kaidalle tielle”. Toivotaan rikosseuraamusvirastolle tolkkua päätöksenteossa.

 

Toinen piipahdus osui kohteeseen Antikatu 2. Aiheena hallitus vastaan oppositio. Ei mitään uutta. Yllättävää oli se, että yksi keskustelija sekoitti totaalisesti verotuksen ja yritystuen. Onneksi Matti Vanhanen ohjasi asianomaisen oikealle tielle. Yllättävää tietämättömyyttä kansanedustajalta! Keskustelussa oli tietysti ajankohtaisina talous ja yhteiskuntasopimus. Miksi Suomessa ei uskalleta investoida? Ja olisiko yhteiskuntasopimuksen oikeampi nimi ”kilpailukykysopimus”? Nimellä ei mielestäni ole väliä, mutta jotain on tehtävä. Ilman uutta talouden kasvua Suomi ajautuu Kreikan tielle.

 

Päivän huipennus oli Puuvillanpuistossa. Satakunta oli hyvin esillä. Olihan teema ”We love Satakunta”. Olin palkitsemassa Satakunnan Paras 2015 yhteisöä. Voittaja oli Pori Jazz. Satakunnan vuoden 2015 maakuntakylä tittelin sai Siikaisten Sammi. Kylä on tehnyt kerrassaan loistavaa työtä.

Tapahtuman hauskuutta loi Satakunta näytelmäkilpailu. Voittaja oli Ryhmä Murrekolmikko Raumalta, Kanalin Kamraati. Heidän välityksellään esiintyi myös Porin perustaja Juhana Herttua.

 

Lupaavaa oli se, että kaikissa tapahtumissa väkeä oli ”tupa täynnä”. Lupaava viikko edessä!

 

Tiistain ohjelmassani on Satakunnan kansanedustajien tapaaminen, kahvioisännyys Porin kaupungintalolla ja illalla Keskustalainen ilta Kokemäellä Ali-Ketolan kivinavetassa.

 

 

Tapio Huhtanen

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi Areena, kilpailukyky, Satakunta

SOTE SATAKUNNAN MAHDOLLISUUS ? ONKO TÄHÄN ROHKEUTTA?

Torstai 5.3.2015 klo 7:51 - Tapio Huhtanen

SOTE- ratkaisun vieminen lopulliseen maaliin vie vielä vuosia. Oleellista on, että nykyinen eduskunta kykenee tekemään asiassa periaateratkaisun jatkotyöstä. Periaateratkaisu tuo perustan sille, että puolueiden yhteinen tahtotila SOTE-uudistuksesta siirtyy seuraavalle eduskunnalle. Nykyisen hallituksen kausi - neljä vuotta - on mennyt hukkaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Uuden eduskunnan on päästävä aloittamaan SOTE-mallin jatkotyö välittömästi. Keskeiset asiat liittyvät rahoitukseen ja keskusteluun julkinen vai yksityinen palveluntuotanto. Luonnollista on, että vastuu palvelujen tuottamisesta on julkisella taholla. Yksityisellä sektorilla tulee olemaan jatkossakin palvelutuotantoa täydentävä tehtävä. Hallintomalliksi tullee maakunnallinen kuntayhtymä. Satakunnassa tämä on luonteva ratkaisu.  Runsaan 220 000 asukaan väestöpohja riittää hyvin 24/7-tasoisen sairaalapäivystyksen järjestämiseen. Tulevaisuuden SOTE -kuntayhtymän hallinto on rakennettava sosiaali- ja perusterveydenhuollon tarpeiden mukaan. Vain tämä malli mahdollistaa kustannustason pitämisen maltillisena. Satakunta sopisi hyvin pilottimaakunnaksi liittää työterveyshuolto SOTE-kokonaisuuteen. Työterveyshuollossa on kyse ensisijaisesti ennaltaehkäisevästä, työkykyä ylläpitävästä toiminnasta.  

Valtionhallinnon uudistustyössä on ollut esillä maakuntahallinnon kehittäminen. Maakunnallisen edunvalvonnan tärkeä tavoite on päätöksenteon pitäminen mahdollisimman paikallisena. Tämä periaate kuuluu myös EU:n läheisyysperiaatteeseen.  Nykyinen kokoomusjohtoinen hallitus on leikannut muun muassa maakuntien kehittämisrahat minimiin ja rakennerahastoihin liittyvät päätökset on keskitetty yhä isompiin kokonaisuuksiin. Tulevaa hallintoa on kehitettävä siten, että kaikki rahoituksiin liittyvät päätökset tehdään mahdollisimman lähellä – siis täällä Satakunnassa. Käytännössä ELY-keskuksen kehittämiseen ja rahoitukseen liittyvät toiminnot voidaan liittää osaksi maakuntahallintoa. Seuraava hallitus on tässä avainasemassa

Onko tällainen mahdollista? On, tuloillaan oleva SOTE-ratkaisu antaa tähän mahdollisuuden.  Onko SOTE-kuntayhtymä aikanaan demokraattisesti vaaleilla valittu ja onko sillä verotusoikeus? Aika näyttää. Hallinto kehittyy, mutta kuntalaisen on aina oltava etusijalla.

Tapio Huhtanen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote, Satakunta, kuntalainen

Satakunnan vuodenvaihteen juhla

Perjantai 9.1.2015 klo 22:02 - Tapio Huhtanen

Hyvät naiset ja miehet, satakuntalaiset ja Satakunnan ystävät

Tervetuloa Ulvilaan Satakuntaliiton vuodenvaihteen vastaanotolle.  Samalla toivotan kaikille oikein hyvää vuotta 2015. Juhlamme alussa te arvoisat vieraat saatte asemoitua niin sanottuihin virallisiin puheenvuoroihin. Tarjolla on historiaa ja tulevaisuutta

Millainen oli vuosi 2014.  Paljon on puhuttu talouden alamäestä. Pääosa uutisoinnista on ollut negatiivista. Mutta on olemassa myös positiivia asioita viime vuodelta. Meille Satakunnassa tärkeitä asioita ovat olleet muun muassa LNG terminaalien saaminen sekä Porin että Rauman satamiin. Samoin rahoituspäätös Porin merialueen uudentyyppisestä merituulipuistosta,  kuten myös Rauman syväväylän rahoituksesta. Näillä on merkittävä vaikutus alueemme elinkeinoelämälle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satakunta, LNG, satama, Niinisalo, Säkylä

Tervetulopuhe puoluevaltuuston kokouksessa

Maanantai 24.11.2014 klo 19:56 - Tapio Huhtanen

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät keskustalaiset, hyvät naiset ja miehet

Tervetuloa puoluevaltuuston kokoukseen Satakuntaan. Maakuntalaulumme sanat ”kauas missä katse kantaa yli peltojen, missä kaartaa taivon rantaa salo sininen…” kuvaavat maakuntaamme hyvin. Olemme peltojen, metsien ja taajamien maakunta.  Meitä satakuntalaisia on noin 220000. Maakunnassamme on 20 kuntaa. Kaksi merkittävää satamaa- Pori ja Rauma, kaksi jääkiekon liigajoukkuetta Lukko ja Ässät, kaksi merkittävää varuskuntaa Säkylä ja Niinisalo, Yyterin hiekat, olemme osa Selkämeren kansallispuistoa ja paljon muuta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Satakunta, Keskusta