Kirjoituksia ja puheita

SUOMI AREENA 2015 - ERINOMAINEN JUTTU

Perjantai 17.7.2015 klo 23:45 - Tapio Huhtanen

SUOMI AREENA 2015 - ERINOMAINEN JUTTU Torstain ja perjantain tarina tulee nyt nipussa. Syyn ymmärrät kun luet tarinan. Torstain torin aamukahvi sujui leppoisan juttelun merkeissä. Laitettiin Suomea kuntoon oikein urakalla. Yllätys oli se, että Kreikka sanaa vältettiin. Kahvin jälkeen matka jatkui kohti kansalaistoria. Muutama tuttu matkalla ja yksi tuleva ministeri ? Annika Saarikko. Vaihdettiin tärkeimmät kuulumiset ja tietysti puhe kääntyi SOTE asiaan ja siihen mitä pitäisi tehdä. Meillä oli yhteinen näkemys ? Satakuntaan oma ja toimiva SOTE. Kansalaistorilla hulina jatkui, ilmapalloja, karkkeja jne. Keskustan salmiakin makuinen karkki on haluttu. Väitetään jopa parhaaksi ?puoluekarkiksi? ? eikä suotta. Kovin palaute tuli kotikaupungin johtamiseen liittyen. Kyllä kansa tietää?olisi kirveellä töitä. Turhat tasot on karsittava organisaatiosta pois mahdollisimman nopeasti. Kansalaistorilta matka jatkui kahvioisännäksi runsaan tunnin ajaksi. Yllätyksekseni käteeni lykättiin uistin. Tarkoittaa siis kalastusluvan ostoa. Uistin on muuten tehty Lavin ?pajalla? ja on siten taattua laatua. Aloitanko siis uran kalastajana? Iltapäivä ja ilta kuluivat Pirkanmaan porukan seurassa. Puhuttiin tietysti liikenteestä ja aluehallinnosta. Yhteistä tahtoa on, mutta rahat puuttuvat. Poikettiin Pirkanmaan poikien kanssa kuuntelemassa paria keskustelutilaisuutta. Samalla oli hienoa kertoa heille Satakunnan ja Porin loistavasta viikosta. Kommenteista päätellen heillä oli pikkuista kateutta. Ilta menikin sitten Kirjurinluodolla kuuluisia esiintyjiä arvioiden ja kuulovauriota jalostaen. On todettava, että nykypäivän JAZZ ei ole enää isojen hikisten miesten jonkinlaiseen torveen puhaltamista tai ison viulua muistuttavan soittimen neljän kielen pingottamista. Torstai-illan musiikkia oli ihan kiva kuunnella. Eikä edes satanut. Kotona oltiin puolenyön aikoihin. Perjantai oli Satakuntaliiton päivä. Aamubrunssilla oli läsnä pari ja puolisataa vierasta. Puhetta ja verkostoitumista oli tarjolla parin tunnin ajan. Muistutin tervehdyspuheenvuorossa koulutuksen merkityksestä ja tulevaisuuden haltuun ottamisesta. Kehotin käyttämään syksyllä alkavaa lentoyhteyttä Pori-Helsinki ja toivoin Satakunnan SOTE synnyttämistä. Tarjolla oli suolainen brunssi ilman alkoholia. Päivän uutinen tuki ratkaisuamme ? alkoholittomien juomien suosio on kasvanut. Olemme siis edelläkävijöitä. Omalta kohdaltani jouduin jäämään pois elinkeinoministerin tapaamisesta. Mutta sain keskiviikkona mahdollisuuden evästää Olli Rehniä muutamalla tärkeällä ajatuksella. Brunssin jälkeen oli Satakuntavaltuuskunnan kokous. Oli hienoa kuulla JAZZ historiasta. Mielenkiintoista oli myös kuulla kuinka ideoimani Satakunnan ruolalähettilän toiminta on lähtenyt käyntiin. Suositaan Satakuntalaista lähiruokaa! Takana on hieno edunvalvonta viikko. Näissä hommissa ei tunteja lasketa. Kohti ensi vuoden Suomi Areenaa. Nyt on aikaa ottaa rennommin. Tapio Huhtanen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi Areena, Kirjurinluoto, LAVIA

MAANANTAIN SUOMI AREENA ? LUPAAVAA!

Maanantai 13.7.2015 klo 21:24 - Tapio Huhtanen

MAANANTAIN SUOMI AREENA – LUPAAVAA!

Aluksi pahoittelen sitä, että eilen puhuin Suomi Areena 2015 alkamisesta. Todellisuudessa Suomi Areena tapahtumia oli jo viikonloppuna Tampereella, Kankaanpäässä ja Siikaisissa.

 

Tänään aamupäivällä Porin kaupunginhallitus teki tärkeän päätöksen. Kolme kaupunginjohtajaa vähenee kahteen ja mikä tärkeintä -yhteinen näkemys on, että menemme kohti yhtä kaupunginjohtajaa. Tätä olen esittänyt jo pitkään. Liekö kyse runsaan 30 vuoden ajasta puolustusvoimien palveluksessa, mutta johtajan vastuuta ei voi jakaa. Linjaorganisaatiossa on särmää.

 

Kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen piipahdin kuuntelemassa kahta keskustelutilaisuutta. Ensimmäisessä puhuttiin rikosseuraamuksista. Yleinen näkemys on, että seuraamuksia pidetään liian lievinä. Näkemykseen on helppo yhtyä. Tosin hölmöltähän se tuntuu, että veroeuroja kuluu pitkien tuomioiden sovittamiseen. Rangaistusten sovittamisen yksi tärkeä tehtävä on rangaistun ”palauttaminen” kaidalle tielle. Siksi tuntuu oudolta, että esimerkiksi Huittisten varavankila on sulkemisuhan alla. Kyseinen vankila tunnetaan nimenomaan hyvistä tuloksista vankien kuntouttamisessa ”kaidalle tielle”. Toivotaan rikosseuraamusvirastolle tolkkua päätöksenteossa.

 

Toinen piipahdus osui kohteeseen Antikatu 2. Aiheena hallitus vastaan oppositio. Ei mitään uutta. Yllättävää oli se, että yksi keskustelija sekoitti totaalisesti verotuksen ja yritystuen. Onneksi Matti Vanhanen ohjasi asianomaisen oikealle tielle. Yllättävää tietämättömyyttä kansanedustajalta! Keskustelussa oli tietysti ajankohtaisina talous ja yhteiskuntasopimus. Miksi Suomessa ei uskalleta investoida? Ja olisiko yhteiskuntasopimuksen oikeampi nimi ”kilpailukykysopimus”? Nimellä ei mielestäni ole väliä, mutta jotain on tehtävä. Ilman uutta talouden kasvua Suomi ajautuu Kreikan tielle.

 

Päivän huipennus oli Puuvillanpuistossa. Satakunta oli hyvin esillä. Olihan teema ”We love Satakunta”. Olin palkitsemassa Satakunnan Paras 2015 yhteisöä. Voittaja oli Pori Jazz. Satakunnan vuoden 2015 maakuntakylä tittelin sai Siikaisten Sammi. Kylä on tehnyt kerrassaan loistavaa työtä.

Tapahtuman hauskuutta loi Satakunta näytelmäkilpailu. Voittaja oli Ryhmä Murrekolmikko Raumalta, Kanalin Kamraati. Heidän välityksellään esiintyi myös Porin perustaja Juhana Herttua.

 

Lupaavaa oli se, että kaikissa tapahtumissa väkeä oli ”tupa täynnä”. Lupaava viikko edessä!

 

Tiistain ohjelmassani on Satakunnan kansanedustajien tapaaminen, kahvioisännyys Porin kaupungintalolla ja illalla Keskustalainen ilta Kokemäellä Ali-Ketolan kivinavetassa.

 

 

Tapio Huhtanen

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi Areena, kilpailukyky, Satakunta

TÄRKEÄ VIIKKO EDESSÄ ? MEILLE KAIKILLE

Sunnuntai 12.7.2015 klo 20:43 - Tapio Huhtanen

TÄRKEÄ VIIKKO EDESSÄ – MEILLE KAIKILLE

Heinäkuun 13. päivä alkava viikko on tärkeä monessa mielessä. Eurooppa keskittyy euron tulevaisuuteen. Kreikkalaiset tuskin tietävät mitä esityksiä, päätöksistä puhumattakaan Tsipras porukoineen tekee seuraavaksi. Suomessa Sipilän hallitus on tiukan paikan edessä. Kevään eduskuntavaaleissa kansan selkeä viesti oli ”stoppi” Kreikan tukipaketeille. Pohdittavaa riittää myös siinä millainen kuva Suomesta välittyy maailmalle. Saako sovunrakentaja Suomi harteilleen eripuraisuuden viitan? Ensi viikko ja erityisesti keskiviikko on Euroopan valtioiden johtomiehille tiukka päivä. Ei käy kateeksi. Toisaalta meidän suomalaisten pitäisi oppia pitämään paremmin puoliamme. EU:n asettamat Venäjä pakotteet vaikuttavat pahiten suomalaiseen elinkeinoelämään. Miksi edellinen hallitus ei vaatinut maallemme täysimääräisiä kompensaatioita syntyvistä vaikutuksista?

 

Porissa tapahtumia riittää. 50 vuotta täyttävä Pori Jazz ja 10 vuotta täyttävä Suomi Areena saavat kansan liikkeelle. Suomi Areena viikko tapahtumineen tarjoaa sylin täydeltä ajankohtaista keskustelua ja kiinnostavia ihmisiä. Viikko on täynnä verkostoitumista ja edunvalvontaa. Annoin vaimolleni alkavan viikon ohjelman – yllätyin itsekin tapahtumien määrästä. Edessä on viisi täyteläistä ja pitkää päivää – roolejani ovat Satakunnan maakuntavaltuuston pj, Porin kaupunginhallituksen 2.vpj ja Keskustan Satakunnan piirin puheenjohtaja. Rooli on yhteinen – töitä tehdään Satakunnan ja satakuntalaisten eduksi.

Kirjoitan kunkin päivän päätteeksi blogiini tärkeimmät kokemukset ja kommentit. Huominen maanantai pitää sisällän aamulla kaupunginhallituksen kokouksen ja iltapäivällä olen mukana palkitsemassa yleisön verkkoäänestyksellä valitsemaa ”Satakunnan Paras” tapahtumaa/toimijaa. Tule klo 14 Puuvillan puistoon kuulemaan voittaja. Samalla palkitaan vuoden 2015 Satakunnan maakuntakylä.

 

Tapio Huhtanen

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi Areena