Kirjoituksia ja puheita

NUORILLE TYÖTÄ JA VASTUUTA

Sunnuntai 22.3.2015 klo 20:20 - Tapio Huhtanen

Päivän uutinen on ollut alokkaiden painonnousu 20 viime vuoden aikana. Seitsemän kiloa lisää, kehonrakentaja voisi olla tyytyväinen näin rajuun nousuun. Mistä moinen johtuu? 1990-luvun alussa 12 minuutin juoksutestin – eli Cooperin testin - tulokset alkoivat laskea. Samaan aikaan moneen kotiin ilmestyivät erilaiset pelikonsolit. Pelattiin jalkapalloa, ei enää ulkona kisaillen - vaan koneella sohvalla löhöten. Kunto rapistui ja paino nousi. Asia uutisoidaan ikään kuin vika olisi alokkaissa. Kyse on suomalaisten nuorten miesten kunnosta, siis koko yhteiskuntaa koskevasta ongelmasta.

Hyvää asiassa on sen tunnistaminen, mutta mitä sille voidaan tehdä? Miten tämän päivän 20- vuotiaat pärjäävät ollessaan 50-60-vuotiaita? Miten kestävät polvet ja lonkat, selästä puhumattakaan? Hyvää on myös se, että miesten kutsuntavelvoite antaa mahdollisuuden seurata koko miespuolisen ikäluokan kehityksen muutosta.

Terveyteen liittyvät asiat ovat monesti kiinni itsestä ja asenteesta. Keskeinen nuoriin liittyvä tekijä on työllisyys tai oikeammin työttömyys. Kyse on elämänhallinnasta. Pitkään jatkuva nuorisotyöttömyys on monelle henkilökohtainen tragedia. On ymmärrettävää, että nuorena aikuisena ajautuminen yhteiskunnan tukiverkoston byrokratian rattaisiin ei kannusta omasta kunnosta huolehtimiseen – pikemmin päinvastoin. Kun työttömyys jatkuu, on helppo passivoitua. Pitäisikö asioiden hoitoa muuttaa siten, että työvoimatoimisto ohjaisi ja velvoittaisi nuoret kuntosalille ja täten ottamaan vastuuta omasta työkyvystä? Sanonta ”työ on parasta sosiaaliturvaa” pitää täysin paikkansa.

Onko yhteiskunnalla käytössä nuorten naisten vastaavat tiedot? Työttömyys ei ole pelkästään miesten ongelma. Keskustan vaaliohjelmassa esitetty kaikille tarkoitettu ”tulevaisuuskutsunta” tavoittaisi myös nuoret naiset. Kyse ei ole pelkästään tasavertaisuudesta, vaan enemmänkin nuorten elämäntilanteiden hallinnasta, aikuisuuteen ohjaamisesta ja myös jossakin määrin mahdollisten ongelmien tunnistamisesta tai ennaltaehkäisystä. Edellä mainituissa asioissa kodeilla on ensisijainen vastuu, mutta yhteiskunnan muutoksessa kodit tarvitsevat erilaista tukea kuin aikaisemmin. Koko ikäluokkaa koskevien tulevaisuuskutsuntojen tulosten huomiointi voisi tuoda merkittävät säästöt kansanterveyteen parissa vuosikymmenessä.

Tunti liikuntaa päivässä pitää mielen ja kehon kunnossa. Annetaan nuorille mahdollisuus työllistyä ja siten paremmin hallita omaa elämäänsä.

 

Tapio Huhtanen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tulevaisuuskutsunnat, Cooper-testi, sosiaaliturva