Kirjoituksia ja puheita

KUKA KANTAA VASTUUN?

Sunnuntai 15.3.2015 klo 20:36 - Tapio Huhtanen

Viikko Rukan laduilla on takana. Takana on myös pikkasen vajaat 200 kilometriä upeilla laduilla ja upeassa säässä. Ennen reissua moni varoitteli Rukan laduilla pohdiskelusta ja erityisesti siitä, että nukutaan yön yli ennen ajatusten julkaisemista. Nyt on nukuttu, joten…

Ulkoilun lomassa tuli seurattua nykyisen eduskunnan viimeisiä istuntoja ja niihin liittynyttä keskustelua. Onko politiikka tosiaan tällaista? Mitähän elämänohjeita antaisi kirja ”Kuka hullu haluaa poliitikoksi?”. Tunteeko suomalainen politiikka ministerivastuun, ja kuka viime kädessä kantaa vastuun esimerkiksi valtion varojen tahallisesta tai tuottamuksellisesta väärinkäytöstä?

Tuntuu oudolta, että hallituksessa istuvat ministerit pääministerin johdolla äänestävät hallituksen esitystä vastaan. Paljonko kului vielä vastuussa olevan hallituksen aikana yhteiskunnan rahoja karille ajautuneiden kunta- ja SOTE-uudistusten umpikujajuoksuissa? Paljonko rahaa paloi hukkaan ministeri Kiurun älyttömässä, maakunnissa toteutettavan 2. asteen koulutuksen alasajoyrityksessä?

Paljonko verorahoja tosiasiassa käytettiin? Summa on varmasti laskettavissa. Oma arvioni on miljoonaluokkaa. Tehtyjä selvityksiä voidaan mahdollisesti hyödyntää jatkossa. Toisaalta alokas Uuno Turhapurokin totesi ”korjataanko vanha vai tehdäänkö uusi”, kun asento ei kelvannut esimiehelle. Tulevalta hallitukselta on oikeus odottaa johtajuutta, jämäkkyyttä ja ”tolkkutestin” käyttöä. Päätä voi hakata seinään, mutta kipu on lievempää, kun käyttää ”parlamentarismia” ennaltaehkäisevänä lääkkeenä.

Politiikan viikko toi surkuhupaisuudessaan hymyn ja naurun niin usein kasvoille, että omalla kohdallani on odotettavissa useita elinvuosia – nauruhan pidentää ikää.

Rukan lumilla syntyy ajatuksia. Matti Vanhanen pohdiskeli kymmenisen vuotta sitten eläkeikään liittyviä asioita. Nyt ajatukset ovat konkretisoitumassa. Omissa pohdiskeluissani kymmenen vuoden kuluttua voisi toteutua Porin ja Rauman satamaosakeyhtiöiden yhteenliittyminen. Miksi kilpailla keskenään, kun voisi yhdessä haastaa muut Suomen satamat?  Rohkeutta!

Tapio Huhtanen

 

1 kommentti . Avainsanat: Politiikka, ministerivastuu, verorahat

EI AINA TARVITSE EPÄONNISTUA!

Torstai 19.2.2015 klo 21:38 - Tapio Huhtanen

EI AINA TARVITSE EPÄONNISTUA!

Keskustan eduskuntavaaliohjelmassa kannustetaan kokeilemaan ja hyväksytään myös epäonnistuminen. Ei aina tarvitse onnistua.

Otsikko ”ei aina tarvitse epäonnistua” syntyi oman kotikaupunkini Porin elinkeinopolitiikan harharetkien kautta. Tuntuu, että aina epäonnistutaan. Viime vuoden lopulla elinkeinoyhtiö PRIZZTECH:n toiminnan peukalointi ja siihen liittynyt jälkipyykki on yksi kummajaisuus. Nyt on todettu ison yrityksen tarjouspyyntöön liittyvä vastauksen myöhästyminen. Tai sitten kävelykadun kehittämisen antaminen asiantuntijaorganisaation käyttöön – asiasta käyty ”juupas eipäs” keskustelu ja sopimuksen spekulointi eivät anna hyvää kuvaa elinkeinotoiminnasta. Julkisen tahon ja yrityselämän välillä on oltava luottamus ja usko tulevaisuuteen.

Porissa tehtiin viime kuntavaalien jälkeen valtuustoryhmien välillä valtuustosopimus. Yksi merkittävä tavoite oli elinkeinotoimen uudelleen järjestely. Kaupungin organisaatioon kehitettiin omaan elinkeinoyksikköä. Uskallan todeta, että pieleen meni. Ylläolevat seikat puoltavat näkemystäni.

Mistä oikeasti on kysymys? Oman taustani – noin 30 vuotta puolustusvoimien palveluksessa – mahdollisesti ohjaa joskus suoraviivaisia ajatuksiani. Ihmettelen sitä, että etsitään syyllisiä. Kysymys on siitä, että kuka on vastuussa asiasta. Organisaatio toimii matriisimaisesti, mutta aina joku henkilö on vastuussa ja kyseisen prosessin omistaja. Organisaatiotoimikunta pohtii Porin johtamisjärjestelmän uudistamista. Tässä tärkeässä työssä keskeistä on vastuunkanto ja luottamuksen palauttaminen ylimpien viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden, elinkeinoelämän ja kaupunkilaisten välille.

Kyse ei ole uuden oppimisen vaikeudesta vaan vanhan tavan ”poisoppimisesta”. On niin sanotusti kirveellä töitä. Toivotaan, että onnistutaan.

Tapio Huhtanen

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vastuu, johtajuus