Kirjoituksia ja puheita

MISTÄ LEIPÄÄ SAADAAN?

Torstai 26.3.2015 klo 23:09

Lasten ollessa pieniä luin heille kirjaa "Mistä leipää saadaan?". Samaa kirjaa luen nyt lapsenlapsille. Yksinkertaiset kuvat ja jutut kiehtovat. Miksi asiat todellisuudessa tehdään tolkuttoman monimutkaisesti? Elintarvikepula on yksi koko maailmaa koskevista uhista. Lähes joka sekunti menehtyy lapsi aliravitsemukseen. Tämä ei ole oikein.

Pari päivää sitten olin neljä tuntia kuuntelemassa vuoden alussa alkaneen EU-ohjelmakauden maatalouteen liittyvää säännöstöä. Kun puhutaan byrokratiatalkoista, niin tässä on onnistuttu nimenomaan lisäämään byrokratiaa. On oikein myös kysyä mitä muuta elinkeinoa säädellään näin yksityiskohtaisesti? Miltä muulta yritystoiminnalta edellytetään viiden vuoden toimintasuunnitelma, toisin sanoen voiko yritys edes tietää tuotantoaan viiden vuoden päähän? Tai miten Brysselissä tai ministeriössä määritetään tai tiedetään kotieläimen tuottaman p:n määrä vuodessa? Asia on vakava, mutta sille on pakko hymyillä.

Kysymys on koko elintarviketuotannon sääntelystä ja työpaikoista. Satakunta on elintarvikemaakunta. Maakuntamme alkutuotanto - käsittäen maa- ja metsätalouden, kalastuksen sekä kaivostoiminnan - työllistää noin 5000 henkilöä. Alkutuotannosta syntyvä jalostus työllistää noin 20000 henkilöä. Logistiikan osuus tulee vielä tämän päälle.

Miksi Satakunnassa ei ole elintarvikealan koulutusta, miksi alalle ei ole hakijoita? Jalostuksessa iso osa työvoimasta on ulkomaalaisia. Miksi työ ei kelpaa suomalaisille? Suomi on elintarviketuonnin ja -viennin osalta noin kolme miljardia alijäämäinen. Huoltovarmuutemme tärkeimpien elintarvikkeiden osalta on muutamia kuukausia. Varastointimme on riippuvainen sähköstä. Harvassa kodissa on säilöntää varten kellari tai yleensä harrastetaan säilöntää.

Byrokratia on tunnistettu, nyt on sen purkamisen aika. Kaikilla toimenpiteillä on huolehdittava, että koko elintarviketuotannon työpaikat säilyvät. Suosimalla kotimaisia tuotteita viennin ja tuonnin suhde voidaan kääntää Suomelle myönteiseksi. Kyse on alkutuotannon ja jalostuksen työpaikoista. Jokainen suomalainen voi vaikuttaa näiden työpaikkojensäilymisen valitsemalla kotimaisen ja mieluiten satakuntalaisen tuotteen. Taatusti turvallinen valinta. On kotiinpäin vedon aika!

Tapio Huhtanen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: byrokratia, elintarvike, työpaikat