Kirjoituksia ja puheita

KILPAVARUSTELU ALKAA JO PÄIVÄKODEISSA

Lauantai 21.3.2015 klo 20:32 - Tapio Huhtanen

Miksi moni lapsi kokee kiusatuksi tulemista jo päiväkodissa? Tarpeellinen kysymys, josta kuitenkin vaietaan. Vastaus tiedetään, mutta asia koetaan turhan kiusalliseksi. Yhteiskunnassa eriarvoisuus on lisääntynyt. Erilaisten perheiden määrä on kasvanut. On työttömyyttä, on yksihuoltajia ja monenlaisia elämäntilanteita. Taloudellinen eriarvoistuminen on valitettavasti ajan ilmiö. Monessa perheessä arjesta selviäminen aiheuttaa monenlaisia murheita.

Ei ole oikein, että osa harrastuksista on hinnaltaan monen perheen ulottumattomissa. Esimerkeiksi sopivat jääkiekko ja ratsastus. Muitakin varmasti löytyy. Toinen kysymys liittyy ”kännykkäkulttuuriin”. Kännykkä on erinomainen yhteydenpitoväline lasten ja aikuisten välillä. Mutta tarvitaanko tähän yhteydenpitoon satoja euroja maksavia älypuhelimia vai riittäisikö edullisempi ja mahdollisesti käyttökustannuksiltaan edullisempi puhelin? En kiellä yhteiskunnan digitalisoitumista ja sen mukanaan tuomaa muutosta. Kuitenkin kyseenalaistan aikuisten luoman ”kilpavarustelun”, vai pitäisikö sanoa aikuisten ajautumisen markkinoiden vietäväksi.

Yhteiskunnassa pitää aloittaa syvällinen keskustelu eriarvoistumisesta ja sen mukanaan tuomasta vaikeudesta selvitä arjen askareista. Eriarvoistuminen tuo vanhemmille syyllisyydentunteen ja lapsille tunteen ”olenko huonompi kuin tuo toinen”. Tämä ei ole oikein! Eriarvoistuminen syntyy pienistä asioista ja sen korjaaminen on kiinni meistä jokaisesta. Toisaalta markkinoiden pelisäännöistäkin pitäisi keskustella. Kyse on paljolti mielikuvien luomisesta. Tekniikka ei ole enää renki, vaan se on monessa asiassa ottanut isännän roolin.

Kuinkahan moni lapsi osaa tehdä käpylehmän tai kiikarin vessapaperirullista, puhumattakaan pajupillin? Lapset voisivat jopa nauttia tällaisesta tekemisestä.

Tapio Huhtanen

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: Eriarvoistuminen, älykännykkä, harrastukset