Kirjoituksia ja puheita

Suomessa kaikki hyvin? vai onko?

Sunnuntai 12.4.2015 klo 19:52 - Tapio Huhtanen

Me suomalaiset suhtaudumme asioihin usein kielteisesti. Löydämme hyviltäkin kuulostavista asioista jotain kritisoitavaa. Hyvä näin, sillä ilman kritiikkiä ja kipeidenkin asioiden esille nostamista ei ole mahdollista kehittyä.

Meillä tarjotaan nuorille hyvä koulutus, meillä on hyvä sosiaali- ja terveydenhoito ja niin edelleen. Mutta toimivatko nämä vain järjestelminä ja asiakas – eli ihminen unohtuu. Luukulta toiselle pompottelu, lomakkeiden täyttö ja joskus älyttömältäkin tuntuva lisäselvitysten pyytäminen varmasti turhauttaa ne, joilla avun saaminen arjesta selviämisessä on hiuskarvan varassa.

Mutta…….

Miksi peruskoulun loppuun saattaminen on joillekin nuorille vaikeaa?  Miksi eritysopetuksen tarve lisääntyy? Miksi osalle nuoria on tarjottava 10-luokka peruskoulun päätteeksi? Miksi erityisopetuksen ja opintojenohjauksen tarve lisääntyy?

Miksi omaishoitajien asemaa ja työtä ei arvosteta? Omaistensa hoitoon osallistuu yli miljoona suomalaista, mutta omaishoidontuen saajia on vajaat 45000. Onko kyse arvostuksen puutteesta, byrokratiasta vai jostain muusta kuten kriteerien täyttymisestä ja tukinnasta. Joka tapauksessa omaishoito on kustannuksiltaan erittäin edullinen muihin hoitomuotoihin verrattuna.

Miksi työttömyys on korkea? Miksi työn vastaanottaminen on joskus kannattamatonta? Voidaanko Suomessa työpaikoilla huonosti, ovatko johtaminen ja alaistaidot kateissa?

Miksi älytön keskittämisvimma estää ihmisten mahdollisuutta valita aidosti asuinpaikkansa? Eikö kaavoituksen tulisi nimenomaan tukea erilaisia valintoja asumiseen liittyen?

Olen esittänyt monta kysymystä, enkä ole niihin antanut vastauksia. Tai oikeammin kysymyksissä on sisällä vastaus.

Onko Suomessa kaikki hyvin? Eipä taida olla. Eriarvoistuminen lisääntyy. Kansa jakaantuu taloudellisesti hyvinvoiviin ja pahoinvoiviin. Kiire hallitsee monen elämää. Moni kokee yksinäisyyttä. Pahin näistä on ihmisten eriarvoistuminen – älytön kilpavarustelu.

Näihin kaikkiin asioihin seuraavalla hallituskaudella tulee uuden hallituksen tarttua ja ryhtyä toimenpiteisiin, jotta Suomi saadaan kuntoon.

Tapio Huhtanen

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: Eriarvoisuus, koulutus, byrokratia